Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка

Від мрії – до дії. Знайомтесь – Катерина Петрук

Від мрії – до дії. Знайомтесь – Катерина Петрук

Кафедра соціальної роботи Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка продовжує рубрику «ВІД МРІЇ ДО ДІЇ».
Знайомтесь з професійними історіями наших випускників.
Сьогодні гість рубрики – випускниця 2011 року спеціальності «Соціальна педагогіка» (Кафедра соціальної педагогіки і практичної психології, на сьогодні Кафедра соціальної роботи), сертифікований психотерапевт психодинамічного напряму КАТЕРИНА ПЕТРУК.

Що спонукало вас обрати спеціальність “Соціальна педагогіка. Практична психологія” і вступити на факультет?
Вибір спеціальності був для мене свідомим вибором, адже на момент вступу до університету ім. Івана Огієнка я вже здобула освіту у галузі економіки. Сфера соціальної педагогіки і психології, перш за все, приваблювала мене можливістю здобути професію у площині «людина  людина». Я завжди помічала у собі рішуче бажання бути помічною для інших, охоче надавала допомогу та емоційну підтримку тим, хто цього потребував.
Розкажіть будь ласка про свої студентські роки? Чим вони запам’ятались? Яких викладачів згадуєте?
О, я можу безкінечно довго розповідати про студентські роки в університеті, тому що це (без перебільшення) один з найкращих періодів мого життя! Я часто згадую, як Сербалюк Юрій Володимирович на першому курсі давав нам напуття «брати по максимуму від навчання та студентського життя. тому що такого унікального часу як зараз більше ніколи не буде!» я відчуваю що виконала настанову викладача на 200%!. Я отримувавала неабияке задоволення і від навчального процесу і від наукової діяльності, і від художньої самодільності.
У моєму серці назавжди залишили особливий теплий слід Гевчук Наталія Сергівна. Дідик Наталія Михайлівна (наша куратор), Матвєєва Марія Петрівна, Сербалюк Юрій Володимирович… ох. Мені правда хочеться усіх перелічити! Викладацький осередок нашої кафедри був неймовірний. Ми були справжньою великою сім’єю. Зараз кажу і трішки хочеться плакати.. ностальгую..
Які компетентності ви здобули під час навчання в університеті? Зважаючи на ваш практичний досвід, як Ви вважаєте, які предмети потребують більш детального вивчення?
Робота практичного психолога потребує міцного симбіозу теоретичної підготовки і практичних навичок. Навчання в університеті дали мені змогу сформувати надійну теоретичну базу, опираючись на яку можна було інсталювати практичні навички. На мій погляд, більш детального вивчення потребують предмети, що стосуються психології батьківства. Працівники соціальної сфери, надаючи допомогу дітям, повинні бути в альянсі з батьками, працювати з ними в коаліції. Як показує мій особистий досвід, батьки часто вступають в опір по відношенню до психологів, або соціальних працівників аби не стикатися з почуттям провини, сорому тощо.. у підсумку складніше розв’язати запит і ефективно надати допомогу дитині.
Ви працюєте психотерапевтом в приватній практиці, що вам подобається у роботі?
Мені подобається бути в контакті з людьми. Відчувати себе помічною. Створювати для людей простір прийняття і безпеки, де вони можуть бути емоційно живими.
Що вам допомагає в роботі? У чому черпаєте сили, натхнення? Якому відпочинку надаєте перевагу?
З роками практики я зрозуміла наскільки важливо турбуватися про себе. Для мене цілющим є усамітнення, споглядання, уповільнення. Надаю перевагу прогулянкам і місцям відпочинку, де мало людей. Перманентне навчання дає наснагу до росту і розвитку. Я дуже люблю вчитись, це мій драйв.
Дайте пораду студентам та абітурієнтам.
Студентам та абітурієнтам бажаю віри в себе і власні сили. Студентські роки – це вік сміливості, свободи, енергійності. Використовуйте їх на повну потужність! Беріть з навчального процесу ВСЕ. Задавайте питання викладачам, адже тільки живий інтерес є двигуном розвитку. Досліджуйте, занурюйтесь, смакуйте студентське життя!
Які ваші побажання альма-матері?
Моя кохана Альма – Матер, БУДЬ! Закарбовуйся в пам’яті своїх студентів любов’ю, вдячністю і гордістю!
Коментарі закрито.