Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка

Від мрії до дії. Христина Лазаренко

Від мрії до дії. Христина Лазаренко

Знайомтесь з професійними історіями наших випускників.

Сьогодні гість рубрики – випускниця факультету корекційної та соціальної педагогіки і психології 2016 року (спеціальність «Соціальна педагогіка», кваліфікація – соціальний педагог, вчитель-реабілітолог, вчитель предмету «Людина і світ»), провідний спеціаліст формування електронних трудових книжок, управління інформаційних систем та електронних реєстрів Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, Христина Лазаренко.

Лазаренко Христина: «Не помиляється той, хто нічого не робить».
Що спонукало Вас обрати спеціальність «Соціальна педагогіка» і стати студенткою факультету корекційної та соціальної педагогіки і психології Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка?
Пам’ятаю як сьогодні, я десь у 4 класі мріяла як стану сімейним психотерапевтом! Можливо, я це перейняла з кінострічок, але мене завжди цікавила побудова відносин між людьми, чому так багато непорозумінь, з якими люди не можуть впоратись з багатьох причин. Я любила спостерігати за поведінкою людей, аналізувати їх. Завжди була емпатійною і намагалась допомогти, підтримати кожного, особливо людей похилого віку. З часом я зрозуміла, що ця сфера мені близька, так я обрала факультет корекційної та соціальної педагогіки і психології.
Розкажіть, будь ласка, про свої студентські роки. Чим запам’яталися? Кого із викладачів згадуєте?
До цих пір говорю, що студентські роки один з найкращих періодів життя, яким потрібно насолоджуватись! Я дуже любила навчатись, і хоч були предмети, які здавалось нам в житті не знадобляться, насправді, важливо все до дрібниць, адже в комплексі формує наш світогляд, красномовство… Пам’ятаю, як, навіть, вагітна, закінчуючи 5-й курс, не пропускала і з задоволенням відвідувала пари. Студентські роки були незабутніми. Я із величезним захопленням вивчала усі предмети, які викладали наші викладачі – хоч не усі мені легко давалися. Та щира допомога, професіоналізм, індивідуальний підхід досвідчених викладачів допомогли здобути необхідні знання, вміння і навички.
Особлива подяка – Дідик Наталі Михайлівні (куратор нашої групи), Гевчук Наталі Сергіївні, Мельник Людмилі Пилипівні, Мельник Жанні Василівні, Сербалюку Юрію Володимировичу за їх індивідуальний підхід до навчання. Пари проходили цікаво, ми дискутували, проходили різноманітні тести, тренінги, отримували цінний теоретичний і практичний досвід. Загалом вдячна усім викладачам факультету корекційної та соціальної педагогіки і психології за вміння зацікавити та відданість своїй роботі.
Які компетентності Ви здобули під час навчання в університеті? Зважаючи на Ваш практичний досвід, як Ви вважаєте, які предмети потребують більш детального вивчення?
Під час навчання в університеті я здобула високий рівень готовності до роботи, професійну компетентність, прагнення до подальшого самовдосконалення, що допомагає мені, як і у професійній діяльності, так і в особистому житті. За роки навчання моя практика проходила у міському Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, в закладі дошкільної освіти та школі, де ми переймали практичний досвід роботи. Важко сказати, які предмети потребують детального вивчення. Адже, кожна спеціальність має свій курс вивчення дисциплін, але 100% необхідно закріплювати теоретичні знання практичними навиками.
Ви працювали в закладі дошкільної освіти, що Вам подабалось у роботі?
Я працювала вихователем в закладі дошкільної освіти №1 «Барвінок», що розташований в районі Підзамче. Думаю, що робота в сфері освіти – це благородна справа, оскільки має величезний вплив і несе вагомий внесок в майбутнє покоління. Це був чудовий досвід взаємодії педагогів, батьків і дітей. Дякую Богу за кожну можливість у моєму житті!
На даний момент я працюю в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, в складі якого 11 управлінь та 46 відділів. Я працюю у відділі формування електронних трудових книжок, управління інформаційних систем та електронних реєстрів, який створений у 2021 році. Що мені подобається в роботі? Вузький напрямок роботи, чітко окреслені завдання і об’єми роботи. Можливість кар’єрного росту і звичайно заробітної плати. Робота потребує і виховує терпеливість, наполегливість, дисциплінованість.
Що Вам допомагає в роботі? У чому черпаєте сили, натхнення? Якому відпочинку віддаєте перевагу?
У роботі мені допомагає виставлення чітких цілей і пріоритетів. Я розумію, що хочу бути кваліфікованим працівником і для цього беру участь у вебінарах, онлайн-навчаннях. Особисто у мене доволі активне життя, і після роботи іноді роблю прикраси ручної роботи, вишиваю, проводжу час з сім’єю, яка надихає мене на нові звершення. Також беру участь в підготовці та проведенні зустрічей жіночого клубу «Осяйна» (зокрема зорієнтований на вчителів-християн, але ми раді усім хто хоче духовно збагатитись і цікаво провести час). В даний час навчаюсь на онлайн курсі «Менторство і коучинг» в Інституті лідерства, управління і коучингу. Люблю пізнавати нове, жити тут і зараз. У цей нелегкий для країни час, думаю кожен має бути корисним на своєму місці, брати участь в будь якому виді волонтерства для наближення перемоги. Коли ти бачиш вдячні очі людей, це дає сили рухатись вперед.
Дайте поради студентам університету та абітурієнтам: як правильно планувати свій час, ставити мету, визначати пріоритети?
Обираючи свій професійно-життєвий шлях ти не знаєш де буде твоє майбутнє. Твої життєві цілі і потреби можуть змінитися. Але потрібно «йти в ногу з часом», бути гнучким і мобільним. Метою має бути отримати знання і навчитись застосовувати їх на практиці. І не важливо чи ти вчитель чи прибиральник, продавець… Ти маєш сумлінно працювати (навчатись) і пам’ятати, що процес навчання триває все життя. Хто зупиняється в навчанні, пізнанні чогось нового той «падає вниз». Як колишня студентка впевнена, що пріоритетом має бути навчання, на розваги, час завжди знайдеться. Я постійно чекала, коли закінчу швидше школу, університет… Але закінчивши зрозуміла, що варто «бути в моменті» насолоджуватись життям на кожному його етапі.
Які Ваші побажання alma-mater?
Бажаю alma-mater процвітання та успішних студентів!!!
Коментарі закрито.